Akdeniz ve Ege'nin incisi: Girit (video)
Yunanistan'ın en büyük adası olan Girit, bir turizm merkezi. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Girit, Venedik'ten Osmanlı'ya uzanan köklü bir tarihin de mirasçısı.
DERYA KÖSEOĞLU - KUZEY HABER AJANSI
Osmanlı mimarisini hatırlatan cumbalı evleri ve dar sokaklarıyla doğanın gelenekle buluştuğu çok özel bir ada Girit. Girit'in cazibe merkezi ise 1898-1908 yıllarında Girit Cumhuriyeti'ne başkentlik yapan Hanya.
Akdeniz ve Ege’nin incisi, Yunanistan’ın en büyük adası Girit kendine has dokusu, kültürü, gelenekleri ile Yunanistan’ın diğer bölgelerinden farklı bir tablo çiziyor. 1898-1908 yıllarında Girit Cumhuriyeti adı altında bağımsız olan adanın o dönemki başkenti Hanya ise Girit’in göz bebeği.
AKDENİZ'İN EN ESKİ ŞEHİRLERİNDEN
Arap, Bizans, Venedik, Osmanlı ve Yunan hâkimiyetine giren Hanya, doğal zenginlikleri ve stratejik önemi ile tarih boyunca önemli bir merkez oldu. Milattan önce 5 bin yılına kadar uzanan geçmişi ile Akdeniz ve Avrupa’daki en eski şehirlerden biri olarak kabul ediliyor.
Yunanistan’ın en büyük adası Girit, Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkatleri çekiyor. Osmanlı ve Venedik izleri de adanın kültürüne zenginlik katıyor.
CUMBALI EVLER DİZİLİ SAHİL ŞERİDİNDE
Hanya, Bizans, Venedik ve Osmanlı döneminden kalma yapılarla bezeli. Şehrin eski merkezi ise Venedik surları ile çevrili. Fırkası ismiyle anılan surların devamı masmavi denize ve irili ufaklı lokantaların eşlik ettiği sahil yoluna çıkıyor.
Sahil şeridindeki iki katlı, cumbalı evler de Osmanlı mimarisini anımsatıyor. Hanya’nın en önemli sembollerinden olan Yalı Camii de bu sahilde. 17.yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Yalı Camii ve diğer bir adıyla Hasan Paşa Camii, bugün bir ibadethane olarak hizmet vermiyor olsa da Hanya’nın en önemli sembollerinden biri olmaya devam ediyor.
Nüfus mübadelesinin ardından adada Türk kalmayınca 1923'de kullanıma kapatılan camii, bugün sergi salonu olarak hizmet veriyor. Kapısında bekleyen faytonlarla adanın nostalji yüklü bir köşesi olarak dikkat çekiyor.
OSMANLI İZLERİNİN EN BELİRGİNİ
Girit’teki Osmanlı izlerinin en net görüldüğü eserlerden biri Hünkâr Camii. Venedik kilisesi olan Agio Nikola, Hanya Osmanlı hâkimiyetine geçtiğinde camiye dönüştürülmüş ve Sultan İbrahim onuruna Hünkâr Camii ismini almıştı. Türkler adayı terk ettikten sonra ise tekrar kiliseye dönüştürüldü ancak minaresi korundu.
Hünkâr Camii bugün adadaki Osmanlı simgelerinden biri olarak dimdik ayakta. Hünkâr Camii’nin bulunduğu Splancia Meydanı ise Osmanlı döneminde yoğunlukla Türklerin yaşadığı bölgeler arasında ve kentin merkezi konumundaydı.
MISIR DENİZ FENERİ
Hanya’nın bir başka simgesi ise Mısır Deniz Feneri. 21 metre yüksekliğindeki Fener, Yunanistan ve Akdeniz’in en eski deniz fenerlerinden biri. 16.yüzyıl sonunda Venedikliler tarafından inşa edilen deniz fenerinin şekli, ada Mısırlı Mehmet Ali Paşa’nın yönetimindeyken minareye benzetildi.
Antik Yunan'dan, modern Yunanistan dönemine kadar tarihi olaylara tanıklık eden ada, Yunanistan’ın bağımsızlık mücadelesinde de önemli bir rol oynadı.
Yunanistan’ın bağımsızlık mücadelesindeki önderlerinden ve eski Başbakanı Eleftheros Venizelos da Hanya'lı. Venizelos’un mezarı da, doğduğu ve uzun bir süre yaşadığı kent olan Hanya’da. Burası turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri yerler arasında.
AYA TRİADA MANASTIRI HALA AYAKTA
Hanya denince akla gelen en önemli tarihi yapılardan bir diğeri ise Aya Triada Manastırı. 1634'de inşa edilen yapı bugün hala ayakta.
Hanya’daki Kumkapı, Topanas gibi birçok semt de hala Türkçe isimlerle anılıyor. Hanya’nın en eski semtlerinden olan Topanas, ismini, burada bulunan eski bir tophane nedeniyle Türkçe'deki tophane kelimesinden alıyor.
Eski şehrin merkezindeki Türk hamamı da Osmanlı’nın adadaki kültürel miraslarından biri olarak kapıları ziyaretçilerine açık tutuyor.
TARİHİ KAHVEHANE HANYA'NIN GÖZDESİ
1870’lere gelindiğinde ise Hanya merkezi kalabalıklaşmış ve bir mesire alanına ihtiyaç duyulmuştu. İşte, bu ihtiyacı karşılamak maksadı ile dönemin Osmanlı idarecilerinden Rauf Paşa şehir merkezinden yürüme mesafesindeki bu mesire yerinin ilk tohumlarını attı.
Bugün bahçesindeki hayvanları ve içindeki tarihi kahvehane ile Hanya’nın en gözde merkezlerinden biri. 1870'den bu yana kahveleri ve tatlıları ile konuklarını cezbeden tarihi kahvehanede soluklanırken, mis kokulu Türk kahvesini lokum eşliğinde yudumlamak mümkün.
UZAK KÖYLERDE BİLE OSMANLI İZLERİ
Hanya’nın merkezinden uzaktaki köylerde dahi Osmanlı izleri kendini gösteriyor. Osmanlı’dan kalma tarihi ocak ve çeşmeler de Hanya’nın ayrılmaz birer parçası olarak varlıklarını sürdürüyor.
Dar sokakları, iki katlı cumbalı evleri, zengin tarihi ve kültürü ile Girit, bugün dünyanın dört bir köşesinden gelen ziyaretçiler için önemli bir cazibe merkezi.[/color][/i][/b]
https://sondevir.gaste24.com/arsiv/akde ... 83360.html
Akdeniz ve Ege'nin incisi: Girit (video) Yunanistan'ın en büyük adası olan Girit, bir turizm merkezi. Doğal güzellikleri
- eyuphuseyin
- Site Admin
- Mesajlar:6934
- Kayıt:05 Haz 2019, 22:41
- Konum:İstanbul
- Teşekkür etti: 1098 kez
- Teşekkür edildi: 27 kez
- İletişim:
Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.
Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.
Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için
Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir