GİRİT CAMİLERİ ( HANYA CAMİLERİ)

Girit'te bulunan İbadethaneler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar:6934
Kayıt:05 Haz 2019, 22:41
Konum:İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:
GİRİT CAMİLERİ ( HANYA CAMİLERİ)

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 10 Haz 2021, 20:02

GİRİT CAMİLERİ

HANYA CAMİLERİ

Hünkar Camisi, Sultan İbrahim adına kiliseden camiye çevrilmiştir. Splantzia Meydanı’ndaki camidir. 1650 yılında Agios Nikolaos Katolik Kilisesi iken, 1918 yılında Ortodoks kilisesine çevrilmiştir.
( Geniş bilgi için Prof.Dr.A.Nuket ADIYEKE hocamızın ve Nuri ADIYEKE hocamızın yazdığı Kısa Girit Tarihi kitabına bakınız)
İkinci önemli yapı olarak ibadete açılan cami ise 1645 yılında Hanya’nın fethine katılan Kaptan-ı Derya Musahip Yusuf Paşa adına, Katolik Fransisken Kilisesi’nin dönüştürülmesi ile ibadete açılmıştır. 1963 yılında Hanya Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

Osmanlı egemenliği sırasında inşa edilen ilk cami ise Yalı Camisi olarak bilinen Küçük Hasan Paşa Camisi’dir. ( 1645-1648 Hanya valiliği yapmıştır) Caminin inşasına Sekban başı Mahmut Ağa tarafından başlanmış ve Rumeli beylerbeyi , Aynı zamanda Hanya’nın ilk valisi Küçük Hasan Paşa tarafından tamamlanmıştır. Minaresi 1937 yılında yıkılan ve 1960 yılında bir restorasyon geçirerek sergi salonu haline getirilmiştir.

1645’te Hanya’nın fethinden sonra inşa edilen bir başka ibadethane ise yeniçeri ağası Haseki Ali Ağa Camisi’dir. Halk arasında Ağa Cami olarak bilinir.

Hanya’da günümüzde ayakta olan bir başka cami ise Mehmet Ağa Camisi ya da halk arasında bilinen adıyla Mahalle Camisi’dir.

Agios Ioannes Theologos Kilisesi Osmanlılar döneminde camiye çevrilerek ibadete açılmıştır. Tophane (Tophanas) Mahallesi’nde yer alan caminin dış cephesinde de bir çeşme yer almaktadır. Cami Mübadele’den sonra 2004 yılına kadar ikametgâh olarak kullanılmıştır. Yapının içindeki mihrap günümüzde de ayakta durmaktadır.

Hanya’da Müslümanlar için önemli bir yapı da Cezayir Kolu Mahallesi’nde bulunan Cezayir Kolu Camisi’dir. Cami Hanya’nın fethi sırasında Cezayir’den gelen askerlerin bulunduğu askeri bölgede Santa Maria Katolik Kilisesi’nin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Cezayir Kolu Camisi 1941’de Alman bombardımanı sırasında yıkıldı. Caminin minare kaidesi kalıntıları bugün İkarou Caddesi’nde yer almaktadır.

Kaynak: Prof.Dr. A.Nükhet ADIYEKE ve Doç.Dr. Nuri ADIYE Hocalarımızın Kısa Girit Tarihi kitabından alıntıdır.

Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir