Girit’ten Selçuk’a Köfte Yolculuğu

Girit konulu Makaleler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 3124
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 28 kez
İletişim:

Girit’ten Selçuk’a Köfte Yolculuğu

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 08 Kas 2019, 17:15

Girit’ten Selçuk’a Köfte Yolculuğu
selçuk-köftecisi-işletmecileri-696x416.jpg
selçuk-köftecisi-işletmecileri-696x416.jpg (64.03 KiB) 21 kere görüntülendi
Selçuk Köftecisi Ahmet Uzun ve eşi Dilek Hanım, ben ve eşim Dr. Oğuz Erkara

Lokanta keşfetme tutkusunu eşimden bana geçmiş bir miras gibi düşünebilirsiniz. Güneyde tatil yaptıktan sonra araba ile geldiyseniz, Selçuk üzerinden İstanbul’a doğru dönerken mükemmel bir restoran tavsiye edebilirim: Selçuk Köftecisi !

Bu restoran 1959 yılında resmi olarak açılmış ama tarihi çok çok daha öncelerine taa Mübadele yıllarına dayanmaktadır. Mübadele yıllarında Girit’ten bu bölgeye gelip yerleşen İbrahim Uzun ilk önce Selçuk’ta bir meyhane açıyor. Girit’in o güzel tatlarını ve mezelerini bu bölgeye yerleştiriyor ve bütün halk tarafından çok seviliyor. Daha sonra burası restorana dönüşüyor. Halen İbrahim Uzun’un oğlu Ahmet Uzun bu işi devam ettiriyor ve ailenin tüm fertleri de oranın işletmesinde yetki alıyor. Izgarada birisi, zeytinyağlıları yapan birisi, hesabı alan birisi. Hepsi canla başla, severek işlerini devam ettiriyorlar.

Yaklaşık sekiz yıl önce eşim orayı ilk ziyaret ettiğinden bu yana işlerin çok daha iyi olduğunu gördük. Bundaki sır bence sunulan hizmette ve üretilen ürünün kalitesinde. Oraya gittiğinizde yiyeceğiniz her şeyden memnun kalacağınızdan %100 emin olabilirsiniz. Çünkü öncelikle her şey çok taze. Ege’nin bütün bereketi restoranın raflarına yansımış durumda. Ahmet beyi gördüğüm zaman ne kadar çalışkan, işkolik biri olduğunu hemen anladım. İşin devamlı başında olduğundan, kaliteden ödün vermediği anlamına da gelir. Herhalde orada yediğim hiçbir şeyi unutmayacağım.
selçuk-köftesi.jpg
selçuk-köftesi.jpg (41.88 KiB) 21 kere görüntülendi
Selçuk Köftesi

Özellikle zeytinyağlıları mükemmeldi. Köfte iyi, yağsız, aşırı derecede insanı rahatsız etmeyecek düzeyde. Izgaralarını yemedim ama mutlaka onlar da güzeldir diye düşünüyorum. Ama sonuçta benim en çok ilgimi çeken, en çok beğendiğim ürünler, mezeler ve zeytinyağlı yemekler. Zeytinyağlı enginar olsun, zeytinyağlı bakla, ondan sonra ülkemizin en nadide yemeklerinden biri ve bu kadar tazesini sadece Ege’de bulabileceğiniz kabak çiçeği dolması o kadar güzeldi ki. Küçücük çiçeklerin içine son derece güzel hazırlanmış bir iç yerleştirilmiş. Gerçekten daha önce şöyle düşünüyordum: normal dolmadan ne kadar farklı olabilir ki ? Alt tarafı lahana sarmasına benzer diye düşünüyordum. Hayır. Çok farklı bir tat. Üzerindeki çiçeğin ince dokusunu, iç dokusuyla birlikte yerken hissetmek mükemmel. Ayrıca bunun pişirilişi de muhtemelen oldukça iyi yapıldığı için bu belki daha da onu beğenmemi sağladı.
zeytinyağlılar.jpg
zeytinyağlılar.jpg (66.07 KiB) 21 kere görüntülendi
Selçuk Köftecisindeki Zeytinyağlılar

Yemek sonrası denediğimiz tatlılardan kazandibi ve özel bir formülle özgünleştirilmiş keşkül harikaydı. Tahin ve pekmezle keşkül zenginleştirilmiş. Adına da Artemis adını vermişler.

tatlılar-selçuk.jpg
tatlılar-selçuk.jpg (71.82 KiB) 21 kere görüntülendi
Yemek sonrası denediğimiz tatlılardan kazandibi ve özel bir formülle özgünleştirilmiş keşkül harikaydı. Tahin ve pekmezle keşkül zenginleştirilmiş. Adına da Artemis adını vermişler.

Aile hep bir arada. Son derece mütevazı, gelişimlere, okumaya, gençlere değer veren bir aile. Oğulları da yine bu yaptıkları restoran işletmeciliği ilgili olabilecek bir bölümde okumuş. Aynı şekilde aileye destek olarak hep birlikte çalışıyorlar ve gördüğüm kadarıyla yaz döneminde öğrenciler de burada staj yapıyor, burada çalışıyorlar. Bu da çok hoş bir şey.

Biz de kızlarımızla ziyaret etmiştik. Bizim kızlarımızlada birebir ilgilendi Ahmet bey ve onların sorularını cevaplamaya çalıştı. Gençlere ne kadar önem verdiklerini, çağdaş görüşlü insanlar olduklarını gösteren bir şeydi bu. Ailenin mutluluğunun, başarısının devamı hepimizin temennisi. O bölgede yani Selçuk bölgesinde başta Efes ve Şirince olmak üzere tarihi yerler var. Onları ziyarete giderseniz ya da bir şekilde arabayla oradan geçerse yolunuz mutlaka bir öğlen yemeği ya da akşam yemeği için uğramanız gereken bir mekan olduğunu düşünüyorum. Giritli’nin Girit’ten aldıkları mirası burada başarı ile sürdürebilmiş bu aileyi başarılarından dolayı tebrik ediyorum.


https://www.100tarihilokanta.com/giritt ... yolculugu/
Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir