Ada Değil Kıta: Girit Mutfağı

Girit Mutfağı
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 3124
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 28 kez
İletişim:

Ada Değil Kıta: Girit Mutfağı

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 08 Kas 2019, 16:26

Ada Değil Kıta: Girit Mutfağı

AKDENİZ’İN BEŞİNCİ BÜYÜK ADASI OLAN GİRİT, EŞDEĞERLERİNİN AKSİNE ADA OLMASINA RAĞMEN MUTFAK KÜLTÜRÜYLE DÜNYADA ÖNE ÇIKMIŞ BİR COĞRAFYA PARÇASIDIR.

Özellikle doğru beslenmenin sağlık üzerindeki doğrudan olumlu etkilerinin sloganlaştığı son otuz yılda, Girit mutfağı daha çok irdelenir hale geldi. Girit yemek kültürünün oluşmasında adanın doğal besinlerinin şüphesiz önemi bulunuyor. Yemek konusunda son derece tutucu olan ada halkı mutlaka yerel, mevsimsel ürünler ve olmazsa olmaz zeytinyağıyla beslenirler. Aslında tüketilen yemekler kadar tüketme sistemleri de sağlıklarına sağlık katıyor. Giritliler sofrada batılılar gibi başlangıç, ana yemek ve tatlı sıralamasında yemek yemezler. Tatlı haricinde tüm soğuk ve sıcak yemekler sofraya konur ve herkes tarafından paylaşılarak tüketilir. Geleneksel bir Giritli Amerikalıların üç katı, Akdeniz’in geri kalanında yaşayanların ise bir buçuk katı kadar çok yağ tüketir. Ancak hayvansal yağları ya da tohum yağlarını hiç tüketmezken, sadece ve sadece saf zeytinyağı kullanılır. Ayrıca zeytinyağı en çok salatalarda ya da ünlü peksimetleri eşliğinde çiğ olarak tüketilir. Giritliler deniz ürünlerini fazla karıştırmadan yerler. Mesela salçaya bulamazlar. Güneşte kavrulmuş ahtapot ızgaraya şöyle bir gösterilir, karides ise sadece ızgara yenir. Keza balıklar da… Girit mutfağında Ege ikliminin bahşettiği insan eli karışmadan mevsiminde yetişen otlar ve sebzeler ancak mevsiminde tüketilir. Günümüzde Girit’te yaşayanlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü kuzu etine bayılıyorlar. Eskiden Giritliler pek az et yerlermiş. Et, ancak özel günlerde ve kutlamalarda sofraya gelirmiş. Girit mutfağının kültürel boyutları ve İzmir mutfağı ilişkileri hakkındaki geniş bilgileri değerli araştırmacı Nedim Atilla’nın hazırlamış olduğu İzmir Mutfağı kitabında bulabilirsiniz. Katkılarından dolayı Nedim Atilla ve Yemek Sanatları Merkezi’ne teşekkürlerimi sunarım.


DENİZ BÖRÜLCESİ

Malzemeler:
3 demet deniz börülcesi, 1,5 limonun suyu, 4 diş sarımsak, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı.

Yapılışı:

Deniz börülceleri sapları kesilmeden iki saat sirkeli suda bekletilir. Daha sonra iyice yıkanarak, kaynamakta olan suyun içine atılır. 20 dakika sonra eğer yeşil kısımlar köklerden itibaren sıyrılıyorsa, süzülerek ılımaya bırakılır. Ilıkken temizlenen deniz börülcelerinin üzerine, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsak ilave edilir. Yeşil rengin korunması için servisten hemen önce limon suyu ilave edilir.


ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA

Malzemeler:
500 g iç bakla, 50 g taze soğan, 1 havuç, 30 g zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1 çorba kaşığı un, ½ limon suyu.

Yapılışı:

İç baklaların dış kabukları çıkartılır. İnce julyen doğranmış havuçlar ve sarımsak zeytinyağı ile beraber tencerede sotelenir. Ayrı bir kapta un ile limon suyu, iki su bardağı su ile karıştırıp sotelenen karışımın üstüne dökülür. Baklaları, taze soğanı, tuzu ve şekeri de ekledikten sonra kaynatılıp pişirilir ve piştikten sonra soğumaya bırakılır. İnce doğranan dereotu da eklenerek servis edilir.


YOĞURTLU KÖZ BİBER

Malzemeler:
2 dolmalık kırmızıbiber, 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 diş sarımsak, zeytinyağı.

Yapılışı:

Dolmalık kırmızıbiberler közlenip kabukları soyulur. Şeritler halinde doğranır. Sarımsaklar ezilip yoğurt ile iyice karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt kırmızıbiberlerin üzerine dökülür. En son üzerine zeytinyağı gezdirilir.


KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Malzemeler:
20 kabak çiçeği, 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı sıvıyağ, 7 kuru soğan, 1 yemek kaşığı çamfıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, ½ demet maydanoz, 1 yemek kaşığı kuru nane, yeteri kadar tuz, 1’er çay kaşığı tarçın, yenibahar, karabiber, şeker, 1 limon.

Yapılışı:

Kabak çiçeği erkenden toplanır, çiçeğin içindeki tohum alınır, yıkanır. Soğan rendelenir, fıstıkla beraber yağda hafif pembe kavrulur. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. Bu karışıma bir iki bardak sıcak su konur, orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, 10-15 dakika demlendirilir. İnce kıyılmış maydanoz, kuru nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker ve limon suyu konup karıştırılır. Hazırlanan iç ile kabak çiçekleri doldurulur, çiçeğin kendi yaprağı ile ağzı kapatılır. Tencereye dizilir, yeteri kadar sıcak su konur, 5-10 dakika pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir. Servis tabağına alınır.


https://www.skylife.com/tr/2011-11/ada- ... it-mutfagi
Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir