VAMOS OLAYI (Aralık 1895-Haziran 1896)

Osmanlı Dönemi Girit Türk Tarihi
Cevapla
Kullanıcı avatarı
eyuphuseyin
Site Admin
Mesajlar: 6926
Kayıt: 05 Haz 2019, 22:41
Konum: İstanbul
Teşekkür etti: 1098 kez
Teşekkür edildi: 27 kez
İletişim:

VAMOS OLAYI (Aralık 1895-Haziran 1896)

Mesaj gönderen eyuphuseyin » 04 Eki 2020, 16:23

VAMOS OLAYI
(Aralık 1895-Haziran 1896)
Genel kurulun dağılmasının ardından Epitropi, Apokoron mevkiinde toplanır. İlk faaliyeti Vamos mevkiindeki Rum halkını orada bulunan Arnavut jandarmaların aleyhine kışkırtmak olur. Bir meyhanede birkaç Hıristiyan silah atmaya başlayarak ortalığı karıştırır. Jandarmalar olayları önlemek üzere vaka mahalline geldiklerinde, aralarında çatışma meydana gelir. Bu kargaşa esnasında jandarma çavuşu Zekeriya ile bir jandarma eri ve dokuz yaşlarında bir kız çocuğu öldürülür. Böylelikle olaya kan karışır. Daha sonra bir araya gelen asiler ertesi gün Epitropi üyelerinin teşvikiyle askeri birlik üzerine saldırırlar ve iş savaşa dönüşür. Epitropi’nin teşviki ve kışkırtmasıyla rahip Papa Maleko’nun önderliğinde adanın her yönünden Müslümanlar’a tecavüzler başlar, savaş her tarafa yayılır.
1895 yılının Aralık ayında, iyice güçlenmiş olan asiler, Vamos’ta Osmanlı askeri garnizonunu uzun bir süre kuşatma altında tutabilmişlerdir. Kuşatma altındaki Türk birliği bir hayli zayiat verir. Bu hazin durum karşısında adadaki askeri varlığının yetersiz olduğunu nihayet idrak eden Bâbıâli, Aydın vilayetindeki, yedeklerden (redif) müteşekkil bir askeri birliği Girit’e sevk eder.
Etniki Eterya’nın Nisan tarihli Atina gazetelerine verdiği imzasız bir beyannamede şyle yazılmaktadır:
‘’…Bir hayli zamandan beri Etniki Eterya bu programın icrası ile meşguldür.Milli menfaatlerimiz icabı olarak bir çok hususları gizli tutmaya mecburdur. Fakat Rum Milleti’nin kendisine olan itimadını takviye için Giritlileri Türklere karşı olan son isyanlarında silahsız bırakmadığını ilan ve etrafa yaymayı vazife addeder. Yunan milletinin tarihteki kahramanlık sayfalarını süsleyen Vamos muzafferiyeti, cemiyetin tedarik ederek göndermiş olduğu silah ve cephane sayesinde elde edilmiştir…’’
Bu arada aşırı talepleri Babıali tarafından devamlı reddedilen Hıristiyan Rumlar’la Babıali arasında kalıp bunalan Karateodori Paşa istifa etmeye karar verir. Paşa, adayı terk etmeden yaptığı son konuşmasında emirlerinin jandarma tarafından dinlenmediğini, dolayısıyla olayları önlemenin mümkün olmadığını, bu arada yönetiminin de güvenini yitirmiş olduğundan görevden alınmasının gerektiğini ileri sürer. Bu ifadeler adadaki fefkaladeliği ortaya koymakta ve adada patlamak üzere olan ihtilalin işaretini vermektedir.
Gerek Yunan kralı ve gerek Başvekil Deliyani ve diğer kabine üyeleri, yerlerini korumak için , güya Girit ihtilalinin devamını arzu etmemekte ve bir an önce sona ermesini dilemektedirler. Hatta 1896 senesi başlarında Karateodori Paşa’nın Valiliği esnasında henüz ihtilal genişlemeden Yunan Hariciye Nazırı Eskozis, genel kurulun Karateodori Paşa tarafından tekrar toplanabilmesi ve Epitropi’nin kapatılabilmesi için bazı tedbirler alınarak adada bir ihtilalin önlenmesi amacıyla hükümet katında bazı girişimlerde bulunur. Yunan ricali Girit ihtilalinin Yunanistan’a yansımasından fazlasıyla korkmaktadır. Fakat Yunanlılar her hususta yalan söyledikleri ve ciddi hiçbir harekette bulunmadıklarından Eskozis’in bu bu sözde çabalarını ciddiye almak ve şüphelenmemek mümkün değildir. 1896 yılının Şubat ayında Karateodori Paşa istifa ederek adadan ayrılır.

FETİHDEN MÜBADELEYE KADAR GİRİT OLAYLARI
(Hüzünlü Mazide Yaşananlar)
Araştırma, Derleme, Çeviri
Ali Ekrem ERKAL
Ma ida thelis na su ğo,oste va zis çe nase
Se hrisoprasina dendra,na thetis na kimase.

Sana ne dememi istersin,yaşayıp var olman için
Altın yeşili ağaçların altında,yatıp uyuman için

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir